Śniadanie w hotelu - rodzaje, menu. Czy warto dopłacić za poranny posiłek?

7 maja 2022 1168

Artykuł sponsorowany

Najbardziej cenione przez hotelowych gości są śniadania serwowane poprzez bufet. Tak zwany szwedzki stół cieszy się dużą popularnością, ponieważ jest rozwiązaniem umożliwiającym jak najbardziej trafne wpisanie się w kulinarne preferencje gości. Co najczęściej znajdziemy w hotelowych bufetach? Czy zawsze warto decydować się na to rozwiązanie?



Rodzaje śniadań - co znajdziesz w hotelowym menu?

Dla większości osób podstawą śniadania jest oczywiście pieczywo. W hotelach zazwyczaj dostępne są świeże i chrupiące bułeczki oraz tradycyjnych chleb, a coraz częściej pojawiają się także wypieki pełnoziarniste. Oprócz pieczywa goście mogą liczyć na szeroki wybór wędlin, serów, pasztetów, past warzywnych, rybnych i jajecznych oraz sałatek czy faszerowanych jajek, które stanowią ciekawe urozmaicenie standardowych śniadań. Wśród zgromadzonych produktów mogą znajdować się także świeże, pokrojone i przyprawione warzywa, takie jak pomidory, ogórki czy papryki. Ponadto hotele wychodzą przeciw potrzebom gości, którzy preferują śniadania na ciepło. W specjalnych naczyniach lub dozownikach umieszczane jest najczęściej gorące mleko do płatków, jajecznica, podpiekane czy grillowane kiełbaski oraz parówki.

W preferencje najmłodszych gości i osób, które potrzebują o poranku energetycznego zastrzyku, wpisują się z kolei produkty na słodko, a więc dżemy, naleśniki, kremy czekoladowe, rogaliki z nadzieniem, jogurty i soczyste owoce.

Hotelowe śniadanie na zamówienie

Jeżeli jako gość hotelu liczysz na coś specjalnego, warto udać się do hotelowej restauracji, gdzie serwowane są bardziej złożone dania, wpisujące się w konkretne gusta smakowe. To rozwiązanie zazwyczaj droższe, ale z drugiej strony efektowniejsze. Tutaj hotel może pozwolić sobie także na większą oryginalność, komponując zestawy bardziej niepowtarzalne, niż ma to miejsce w przypadku bardzo popularnych i tworzonych w zgodzie z pewnymi utartymi schematami śniadań typu bufet czy szwedzki stół. Wiele przysmaków można znaleźć na śniadaniach w restauracji hotelu Victoria, której oferta została umieszczona pod adresem https://hotelvictoria.pl/restauracja/

Śniadanie w hotelu - kiedy warto się zdecydować?

Śniadania przygotowywane w hotelach to przede wszystkim wygoda. Świeże produkty oraz wyroby dostępne są dla wszystkich i jako gość nie musisz się o nic martwić. Dzięki możliwości wykupienia porannego posiłku fundujesz sobie możliwość dłuższego snu, znika też konieczność odwiedzania sklepów spożywczych w okolicy. Ponadto nie w każdym pokoju dostępne jest wydzielone i przygotowane miejsce czy akcesoria pozwalające na komfortowe przygotowywanie choćby podstawowych posiłków.

Kiedy nie warto dopłacać za poranny posiłek?

Jeżeli w pokoju, który planujesz wynająć, panują warunki odpowiednie do przygotowywania posiłków, warto rozważyć rezygnację z wykupywania śniadań. Wiąże się to na pewno z oszczędnościami, a ponadto, jeśli się postarać, nie jest wcale takie uciążliwe. Zakupy można zrobić, wracając ze zwiedzania czy wycieczki. Samodzielne przygotowywanie posiłków to dobre rozwiązanie także dla osób, które mają szczególne potrzeby żywieniowe - nie każdy https://hotelvictoria.pl/ ]hotel [/url]uwzględnia przecież gusta i wymagania osób nietolerujących glutenu czy wegan.
Dodatkowo wiele zależy od ram czasowych. Przykładowo - w przypadku wycieczek w góry czy dalszych wyjazdów często wyrusza się nawet nad ranem, tymczasem śniadania dostępne są zazwyczaj od godziny 7 czy 8. W takiej sytuacji wykupienie porannego posiłku mija się z celem. Dlatego też przed podjęciem ostatecznej decyzji dokładnie przeanalizuj swoje plany, a jeśli planujesz wypad na Kaszuby, sprawdź, co ma do zaproponowania Victoria - elegancki hotel w Wejherowie.