Dieta na lato. Sprawdź, co warto jeść

17 czerwca 2024 457

Artykuł sponsorowany

Wysoka temperatura sprawia, że masz mniejszy apetyt? Przez to bardzo łatwo może dojść do niedoborów lub też do spożywania zbyt małej ilość kalorii w ciągu dnia. Dlatego sprawdź, jak powinna wyglądać dieta na lato, aby zachować energię, zdrowie i dobre samopoczucie. Pomogą Ci w tym lekkie, odżywcze oraz orzeźwiające dania.

Woda - podstawa diety na lato



Wysokie temperatury sprzyjają poceniu się, co w nadmiernych ilościach może prowadzić do odwodnienia organizmu. Właśnie z tego powodu niezbędne jest prawidłowe nawadnianie się. Dzięki temu zadbasz o naturalną termoregulację, zachowasz energię i wspomożesz trawienie.

Jakie napoje warto wybierać latem? Oto kilka polecanych opcji:


  • woda - to najlepszy wybór, możesz urozmaicić smak wody z pomocą soku z cytryny, listków świeżej mięty czy plasterków ogórka;
  • woda kokosowa - to naturalny izotonik, który świetnie nawadnia organizm;
  • herbatki ziołowe - schłodzone napary z mięty czy rumianku doskonale orzeźwiają, więc warto je pić właśnie latem.


Świeże owoce - latem to podstawa



Czy wiesz, że owoce stanowią doskonałe źródło witaminy C i antyoksydantów? Tym samym wspomagają odporność organizmu, ale też chronią przed działaniem wolnych rodników. Dlatego w Twojej diecie na lato nie może zabraknąć świeżych owoców - akurat o tej porze roku masz do nich naprawdę łatwy dostęp.

Szczególnie wzbogać dietę o poniższe owoce:
  • arbuz - w 90% składa się z wody, a do tego jest bogaty w likopen, który działa jak antyoksydant;
  • truskawki - są bogate w witaminę C, mangan i błonnik;
  • brzoskwinie i nektaryny - bogate w witaminy A i C, a poza tym wspomagają zdrowie skóry;
  • jagody - pełne antyoksydantów, witamin i minerałów.

Pamiętaj jednak, że nawet dieta latem nie może składać się jedynie z owoców, ponieważ może to wpłynąć na podwyższony poziom cukru we krwi. Dlatego ułatwieniem może być catering dietetyczny np.:


Takie rozwiązanie może sprawić, że będziesz spożywać odpowiednią ilość mikro- i makroskładników.

Warzywa - pełne witamin i wody



Oczywiście latem w Twojej diecie nie może też zabraknąć warzyw. Pamiętaj, aby stanowiły przynajmniej 50% każdego posiłku, a dzięki temu zyskasz jeszcze więcej energii i zadbasz o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Latem przede wszystkim wybieraj poniższe warzywa:
  • ogórki - świetnie nawadniają i są niskokaloryczne;
  • pomidory - bogate w witaminy C i A, a także w potas;
  • papryka - to źródło witaminy C, antyoksydantów i błonnika;
  • cukinia - jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

Lekkie i pożywne chłodniki oraz sałatki



Podczas upałów najlepszym rozwiązaniem są lekkie oraz orzeźwiające dania na lato. Możesz je przyrządzić samodzielnie, choć rozwiązaniem jest także dieta pudełkowa premium oferowana przez renomowane cateringi dietetyczne.

Szczególnie polecamy tradycyjny chłodnik z buraków czy też z ogórków, ponieważ doskonale nawadnia, a przy tym ma wyrazisty smak i jest bogaty w witaminy. Latem oprócz chłodników rewelacyjnym rozwiązaniem są również sałatki np. z grillowanym kurczakiem, serem feta czy tofu. Dodaj do tego warzywa lub owoce, a także orzechy, a przyrządzisz pełnowartościowy posiłek.

Orzeźwiające desery



Dieta na lato nie musi być pozbawiona słodyczy. Po prostu postaw na desery na bazie owoców, a zachwycisz się ich smakiem. Idealną alternatywą dla lodów będą owocowe sorbety. Polecamy także lekkie puddingi z nasionami chia i mlekiem roślinnym. Dodaj do nich owoce i drobno posiekane orzechy, a zyskasz pyszny pomysł na śniadanie lub deser.